Wat is extra inschrijfduur en hoe vraag ik het aan?

Extra inschrijfduur: een waardevolle regeling

Een woning vinden is lastig. Daarom is er een speciale regeling als jij en je partner uit elkaar zijn én je zorgt voor thuiswonende kinderen. Je kunt je ook aanmelden als jij en je partner uit elkaar zijn en je meer dan 24 weken zwanger bent. We vinden het belangrijk kinderen een veilige plek te kunnen bieden. Die regeling is  ‘extra inschrijfduur’. Je kunt hiermee een jaar lang reageren op sociale huurwoningen. Heb je weinig eisen en reageer je veel? Dan heb je met deze regeling een grote kans op het vinden van een woning. 

Wat is extra inschrijfduur? 

Extra inschrijfduur is een bijzondere regeling. Je inschrijftijd wordt een jaar lang verhoogd naar 119 maanden (bijna 10 jaar). Zo krijg je één jaar lang voorrang op sociale huurwoningen. Als je extra inschrijftijd krijgt, moet je zélf actief reageren op woningen in een breed zoekgebied. 

Wat moet je doen voor extra inschrijfduur?

Omdat je echt iets bijzonders krijgt met extra inschrijfduur, vragen we ook iets van jou. Je moet verschillende documenten inleveren. Bijvoorbeeld een goedgekeurd ouderschapsplan. Je moet aan alle voorwaarden voldoen. Ook moet je de gegevens op de juiste manier aanleveren. Alleen dan heb je recht op extra inschrijfduur.

De voorwaarden

Hieronder staan de voorwaarden op een rij. Kun je alles met ‘Ja’ beantwoorden? Dan heb je recht op extra inschrijfduur. 

  • Jij en je partner zijn uit elkaar.  
  • Je staat minder dan 119 maanden ingeschreven (bijna 10 jaar) bij Woning in Zicht. 
  • Je inkomen is lager dan € 66.126 bruto per jaar.  
  • Je staat zonder partner ingeschreven bij Woning in Zicht. Kinderen die meeverhuizen, mogen wel bij je inschrijving staan.  
  • Je hebt minimaal 50 procent van de zorg (co-ouderschap) voor een of meer thuiswonende kinderen tot 23 jaar. Je kunt dit ook laten zien. Dit doe je met een goedgekeurd ouderschapsplan. 
  • Je hebt minimaal zes maanden samengewoond met je ex-partner. Je kunt dat bewijzen met officiële documenten. 
  • Je hebt altijd een bewijs van je advocaat of mediator, waarin staat dat je niet in de woning kunt blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een afwijzing van de rechtbank op de vordering van de woning of een verklaring van je advocaat of mediator.
  • Je levert het inschrijfformulier en alle bewijsstukken op de juiste manier in, binnen één jaar na de relatiebreuk. 

Hoe vraag je extra inschrijfduur aan?

Stap

1

Verzamel je documenten

Je hebt verschillende documenten nodig om extra inschrijfduur te krijgen. Die documenten moeten compleet zijn. En de gegevens moeten juist zijn ingevuld. Alleen dan nemen we je aanvraag in behandeling. De documenten zijn geschreven of ondertekend door een advocaat of officiële mediator. Via deze link kun je een mediator vinden. 

Deze documenten moet je inleveren 
Was je getrouwd en ben je gescheiden? 

En zorg je voor thuiswonende kinderen die jonger zijn dan 23 jaar? Of ben je meer dan 24 weken zwanger?

Was je niet getrouwd, maar woonde je samen?

En moet je zorgen voor thuiswonende kinderen onder de 23 jaar? Of ben je meer dan 24 weken zwanger?

Een ouderschapsplan dat de rechtbank heeft goedgekeurd. Hierin staat dat je voor minimaal 50% zorgt voor een of meer thuiswonende kinderen onder de 23 jaar. Hier vind je meer informatie over het ouderschapsplan. Ben je meer dan 24 weken zwanger? Lever dan een document van je verloskundige in, waarin staat dat je meer dan 24 weken zwanger bent. 

Officiële documenten die laten zien dat je minimaal zes maanden hebt samengewoond. Zoals:  

  • een samenlevingscontract dat is opgesteld en ondertekend door een notaris; 
  • of een eigendomsakte van de laatst bewoonde woning op naam van jou en je ex-partner;  
  • of een BRP-uittreksel (basisregistratie personen) van jou en je ex-partner. Hierin staat dat jullie minimaal zes maanden op hetzelfde adres hebben gewoond. Je kunt dit aanvragen bij de gemeente. 

Bewijs dat je de gezamenlijke woning moet verlaten én dat je je best hebt gedaan om de woning te behouden. Dit bewijs moet altijd goedgekeurd zijn door een advocaat of officiële mediator. Denk bijvoorbeeld aan een afwijzing van de rechtbank op de vordering van de woning of een verklaring van je advocaat of mediator.

Een ouderschapsplan dat door jou en je ex-partner is ondertekend. Het ouderschapsplan is opgesteld en officieel goedgekeurd door een advocaat of mediator. Hierin staat dat je voor minimaal 50% zorgt voor thuiswonende kinderen onder de 23 jaar. Een ouderschapsplan is wettelijk verplicht. Hier vind je meer informatie over het ouderschapsplan. Ben je meer dan 24 weken zwanger? Lever dan een document van je verloskundige in, waarin staat dat je meer dan 24 weken zwanger bent. 

Bewijs van het verbreken van de relatie, bijvoorbeeld: 

  • een officieel en ondertekend verzoekschrift tot echtscheiding; 
  • of een definitief echtscheidingsconvenant (geen concept); 
  • of een echtscheidingsvonnis dat is ondertekend door beide partijen. 

Bewijs dat je de gezamenlijke woning moet verlaten én dat je je best hebt gedaan om de woning te behouden. Dit bewijs moet goedgekeurd zijn door een advocaat of officiële mediator.  Denk bijvoorbeeld aan een afwijzing van de rechtbank op de vordering van de woning of een verklaring van je advocaat of mediator. 

Werkt je ex-partner niet mee? 

Wil je ex-partner niet meewerken? Of is je ex-partner onbereikbaar? Dan kun je een schriftelijke verklaring van je advocaat of mediator inleveren. In deze verklaring moet staan waarom bepaalde documenten ontbreken. En welke stappen je hebt genomen om de documenten te krijgen. De verklaring moet staan op officieel briefpapier. Dat wil zeggen: ook inclusief logo, handtekening of stempel van de advocaat of mediator. 

Stap

2

Vul de aanvraag in

Vul het aanvraagformulier volledig in. Voeg alle documenten toe. Als je aanvraag niet compleet is, nemen we die niet in behandeling. 

Je ondertekent digitaal een verklaring waarin je aangeeft dat alle informatie naar waarheid is ingevuld. 

  • Door extra inschrijfduur aan te vragen, ga je akkoord met de voorwaarden en verantwoordelijkheden. 
  • Als blijkt dat je onjuiste informatie hebt gegeven (bijvoorbeeld als ik samen met mijn ex-partner in de woning ga wonen), dan kan de verhuurder de huur beëindigen.

Stap

3

Wachten op beoordeling

We hebben je aanvraag ontvangen. Binnen vijf werkdagen ontvang je van ons een mail met een goedkeuring of afwijzing. 

Is je aanvraag niet compleet? Dan ontvang je een e-mail met het verzoek om ontbrekende stukken aan te vullen. Vaak moet je dit binnen een bepaalde tijd doen, dat laten we weten in de e-mail. 

Stap

4

Goedkeuring of afwijzing

Goedkeuring. Je inschrijfduur wordt aangevuld tot 119 maanden. Je kunt nu een jaar lang reageren op woningen. Reageer je actief en heb je weinig eisen? Dan vind je binnen een jaar een woning. 

Afwijzing. Je aanvraag wordt afgewezen. Ben je het niet eens met de afwijzing? Dan kun je bezwaar maken bij de Geschillencommissie.  

Start aanvraag Extra inschrijfduur

Als je uit elkaar gaat

Bij een relatiebreuk moet je veel meer zaken regelen. Je kinderen, financiën, een woning en nog meer. 

In regio Hart van Brabant biedt elke gemeente de mogelijkheid aan ouders om advies en ondersteuning bij de scheiding te krijgen. Bijvoorbeeld als je twijfelt. Of als je extra begeleiding voor de kinderen wilt (wat overigens een aanrader is). Of als jullie er samen niet (meer) uitkomen.

Op de website www.alsjeuitelkaargaat.nl lees je hier alles over. Je vindt er handige checklists, informatie van professionals, verschillende bijeenkomsten en een overzicht hoe je in contact komt met een beroepskracht in jouw gemeente.